Prescripția nu stinge dreptul de creanță Prescripția nu stinge dreptul de creanță
Prescripția extinctivă este o instituție de drept complexă, care de multe ori este greșit înțeleasă. Este important de reținut că aceasta nu stinge dreptul de creanță, nu stinge datoria. Datoria va rămâne valabilă, dar odată constatată intervenția prescripției, creanța va mai putea fi plătită doar benevol. Astfel, prescripția stinge doar dreptul de a cere și obține executarea silită prin intermediul autorităților și mecanismelor execuționale judiciare.
Din această perspectivă, putem defini prescripția ca pe o sancțiune pentru creditorul nediligent care nu a pus în executare silită titlul executoriu ce conținea obligația, în termenul impus de lege. Legiuitorul stabilește termene de prescripție pentru a garanta o stabilitate a raporturilor juridice și pentru o securitate a acestor raporturi. Dacă creditorul nu cere executarea obligației în termenul de prescripție, debitorului i se naște dreptul de a invoca prescripția și de a nu mai executa obligația.
Ceea ce este foarte important de știut este că prescripția nu operează de drept și că este o instituție juridică de ordine privată. Din această cauză are un regim complex care impune câteva observații:
- executorul judecătoresc căruia i se solicită executarea silită nu va putea refuza punerea în executare a titlului prezentat de creditor, chiar dacă creanța ar fi prescrisă. Acest lucru trebuie analizat cu grijă atât de creditor (care ar trebui să indice exact perioada și cuantumul executării, în cazul prestațiilor periodice cum e pensia de întreținere spre ex.) dar și de către debitor (pentru a invoca împlinirea termenului de prescripție, dacă este cazul).
- instanța de judecată nu va putea invoca din oficiu prescripția și să respingă cererea de incuviințare a executării din această cauză;
- fiind de ordine privată, prescripția extinctivă poate fi invocată doar de părțile interesate, în termenele și condițiile prevăzute de lege. Acest lucru înseamnă că doar partea împotriva căreia a curs termenul, poate invoca prescripția, prin mijlocul procedural potrivit și cu respectarea condițiilor impuse de lege pentru exercitarea acelui mijloc procesual.
În situația în care considerați că instituția prescripției este aplicabilă, biroul nostru de avocat vă poate oferi o analiză detaliată a speței pentru a lua deciziile cele mai potrivite. Astfel, într-o primă fază trebuie analizate actele cu atenție pentru a constata dacă termenul este împlinit, dacă au intervenit suspendări sau întreruperi. Dacă se concluzionează că termenul este împlinit, atunci va trebui aleasă calea procedurală prin care prescripția să fie invocată cu succes.
Dacă nu s-a pornit o executare silită, aveți posibilitatea să introduceți o acțiune în constatare în instanță, prin intermediul căreia să solicitați constatarea împlinirii termenului de prescripție. Cererea se judecă în contradictoriu cu creditorul, iar instanța dacă va constata împlinit termenul de prescripție va admite cererea, executarea nemaiputând continua.
Dacă s-a pornit o executare silită, va trebui să formulați o contestație la executare, cu respectarea termenului de 15 zile de la primirea somației sau a primelor acte de executare. Orice demers după aceste 15 zile va fi respins ca tardiv de către instanță. Acest lucru se va întâmpla, chiar dacă debitul este prescris, atât timp cât prescripția nu a fost invocată în termenul legal.
Dacă a fost pornită executarea silită, însă în dosarul de executare s-a dat o încheiere de încetare a executării, iar în cursul executării sau ulterior s-a împlinit prescripția, puteți invoca prescripția pe calea acțiunii în constatare, ori în situația pornirii unei noi executări, pe calea unei contestații la executare.
Pentru a desluși situația în care vă aflați biroul nostru de avocat reprezintă partenerul tău de încredere în probleme de executare silită
Suntem dedicați să oferim servicii juridice de calitate superioară în domeniul executării silite, în Bacău, dar și în restul țării.
Cu ani de experiență în domeniul executării silite, în calitate de avocat am gestionat cu succes o gamă variată de cazuri, obținând rezultate favorabile pentru clienții noștri. Avem cunoștințe profunde ale legislației în vigoare și cunoaștem detaliile specifice ale procedurilor de executare silită.
Biroul nostru de avocat se angajează să ofere reprezentare juridică eficace și de încredere, atât la instanțele din Bacău, cât și la celelalte instanțe din județul Bacău și nu numai. Ne asumăm rolul de a fi partenerii dumneavoastră în obținerea rezultatelor dorite în procedurile de executare silită.
În activitatea noastră de avocați, înțelegem că timpul și eficiența sunt esențiale. Procesul nostru este simplificat pentru clienți: ne trimiteți actele, iar noi ne ocupăm de restul. În acest fel promovăm o comunicare deschisă și transparentă. Vă ținem mereu la curent cu progresul cazului dumneavoastră, răspundem prompt întrebărilor și colaborăm strâns pentru a lua decizii înțelepte pe parcursul întregului proces.
Dacă vă confruntați cu provocări legate de executarea silită, biroul nostru situate în Bacău este aici pentru a vă oferi sprijinul necesar. Trimiteți-ne actele prin email [email protected] sau prin whatsapp la numarul de telefon 0745173415, iar noi vom prelua responsabilitatea pentru a vă reprezenta cu succes.