Posibilitatea invocării prescripției extinctive în situația unor executări silite succesive
Posibilitatea invocării prescripției extinctive în situația unor executări silite succesive
În practică este des întâlnită situația în care avem de-a face cu două executări silite sucesive, pornite în baza aceluiași titlu executoriu. În măsura în care primul dosar de executare se închide prin neacoperirea creanței, creditorul poate ulterior iniția o nouă executare silită. În acest context, este esențial să aflăm dacă s-a împlinit termenul de prescripție a dreptului de a cere executarea silită. Pentru ca acest termen să fie împlinit este necesar să treacă 3 ani, între ultimul act de executare din primul dosar și noua cerere de executare, ce pornește cea de-a doua executare.
Pentru a verifica dacă termenul s-a împlinit vă sfătuim să contactați serviciile specializate ale unui avocat. În ipoteza mai sus arătată, trebuie studiate cu atenție ambele dosare de executare, pentru a verifica nu doar data ultimului act de executare din primul dosar, ci și incidența unor alte cauze de întrerupere sau suspendare a cursului prescripției.
În acest scop biroul nostru de avocat oferă servicii complete ce implică studierea dosarelor de executare și formularea unei opinii juridice. În funcție de stadiul executării în calitate de avocat vă putem reprezenta în instanțele din Bacău sau în raza județului Bacău, dar nu numai.
În situația închiderii primului dosar de executare din cauza insolvabilității debitorului, încheierea executorului privind încetarea executării nu întrerupe termenul prescripției.
Nu orice act încheiat în procedura executării întrerupe termenul de prescripție. Deși nu există o definiție concretă sau o enumerare exhaustivă a noțiunii “actelor de executare silită”, din coroborarea dispozițiilor legale din Codul de procedură civilă, rezultă două condiții cumulative:
- pentru încheierea lor este obligatorie încheierea de către executorul judecătoresc a unui proces-verbal în care să fie consemnate mențiunile arătate la art.679 Cod procedură civilă;
- sunt apte să conducă la realizarea integrală și cu celeritate a obligației prevăzute în titlul executoriu, iar consecința desființării actului de executare contestat este aceea de întoarcere a executării silite.
Închiderea executării silite fără recuperarea creanței este un act de neexecutare, care dovedește că nu s-au făcut și nu se pot face acte de executare silită. Astfel, în mod evident nu contribuie la continuarea executării.
Așadar, nu încheierea de închidere a executării silite, ci ultimul act de executare silită este cel care întrerupe prescripția și determină începutul unui nou termen de 3 ani.
Este important să se rețină că această prescripție poate fi valorificată doar dacă este contestată în termen de către debitor, prin formularea unei contestații la executare cu respectarea termenului de 15 zile.